DOD FAQs
	Question
	Proposed Answer

	What’s happening at PSC?
	Did your office receive the announcement from 6/14? See attached. The announcement officially informs all that HHS/PSC has terminated its assisted acquisition program and will no longer be offering support to non-HHS agencies. After the announcement, we also learned that PSC’s certification to provide assisted acquisition services is no longer valid. If you need more information about that, see FAR 17.703. 




	We understand PSC is terminating its assisted acquisition program, but we have a critical contract/order that needs to get done. What can we do to get that done?
	We're very sorry, but new contract/order awards are not being made by our office, despite when you sent the requirement and despite how far along we were in the acquisition process. All planned awards and solicitations are being cancelled. The decision was not made by PSC alone. DoD is working with PSC to understand our authority under the circumstances and the requirements of FAR 17.703. HHS is now only able to perform limited acquisition services for DoD. We are not permitted to proceed with any new awards. We understand the predicament this puts you in. If you’ve submitted a MIPR for this requirement, we highly recommend you submit a request to our acquisition inbox at acquisitions@psc.hhs.gov to request to have your MIPR returned.


	Are you still administering our current contract or are you terminating it?
	We are currently authorized to continue to administer DoD contracts despite our lack of certification through an MOU and waiver process. You may continue to receive goods and services under the terms of the contract, and we will continue to pay invoices. We will continue this administration until the current period of the contract ends.  


	We have a modification that needs to get done this FY. How can we get that done?
	While we can still do modifications, there are now strict caveats. As agreed to by HHS and DoD, in order to proceed with any modification, the following additional requirements will be needed from you:
1 – An MOU signed by your DoD Contracting Officer or Senior Contracting Professional acknowledging the issues in continuing to work with HHS/PSC.  
2 - A waiver from your agency’s Senior Procurement Executive (SPE) that permits you to work with HHS/PSC despite our lack of certification (see FAR 17.703(e)).  
3 - Documentation of your compliance with FAR 17.5, namely the Economy Act D&F last prepared and signed by your Contracting Office or a “corrective action D&F” that states that you did not have a D&F before and that you have one now.
4 - The point of contact from your Contracting Office or senior DoD contracting professional with the authority to sign the MOU in #1 above.
5 - The point of contact from your Office of General Counsel with the authority to discuss the MOU in #1 above with HHS legal counsel. Each MOU will be reviewed by HHS legal counsel.
6 - List of all your affected contracts/orders and what you want to happen with the contracts/orders. This will hopefully reduce the need for multiple MOUs.
7 - If contract/order is DD-254 covered, additional documentation including a complete history of the DD-254 for this contract including the latest update signed by your required agency official.  You will want to make sure you review the requirements in FAR 4.4 and your agency’s internal policies and procedures regarding DD-254 covered contracts. 
8 - As part of the MOU, you must also agree to work with PSC on transferring the contract/order to a DoD contracting office or to allow the contract/order to expire by its terms (depending on the situation).

We do understand the review and approval process for this additional documentation will be time consuming. You should add as much additional time to the process as possible. If you believe you may not be able to fulfill the additional new requirements above, despite the impracticality of moving this contract work outside of HHS/PSC, you may want to pursue alternative means of obtaining contracting services. 


	We have a contract mod that needs to happen now, in the next 30 days. Will we have time to do all those steps?
	If you need a modification, then an MOU is required. [CS paste from answer above as necessary.] To move forward with an MOU for a contract action in the next 30 days, please engage your HCA or Senior Procurement Executive and legal counsel ASAP. Inform them of the situation and have them reach out to our HCA, Melissa McAbee and Branch Chief, Jared Van Buskirk for a meeting to discuss. Without involvement of your HCA/SPE and legal counsel, PSC does not have authority to move forward with a contract action.


	If we can’t do our option or mod through PSC, can you please transfer the contract to our local contracting shop?
	We can attempt to do that for you. However, since a transfer is considered a modification to the contract, an MOU is required and HHS/PSC must develop new transfer procedures that comply with the strict caveats of our MOU process. [CS paste from answer above as necessary.] Those transfer procedures are being developed now. This is a high priority for HHS and DoD. We will ensure you’re informed when we have a path forward to be able to transfer contracts. If your situation is urgent, you may want to pursue alternative means of obtaining contracting services.


	PSC has not accepted our MIPR that we sent. Can you please send us acceptance of our funds?
	MIPRs sent by agencies after 5/4 have not been accepted. MIPRs/IAAs are not being accepted until MOUs are completed and returned by your office. [CS paste from answer above as necessary] When the necessary MOU is completed, we will ensure funds are accepted and you receive confirmation, assuming the MIPR was properly prepared and submitted. If you have reason to believe today that your MIPR submitted after 5/4 may not have been fully prepared in accordance with your office’s MIPR procedures, you may wish to review it, pull it back, and/or resubmit.


	Can you send us the MOU for us to get working on?
	The terms of the planned MOU are still being negotiated between HHS and DoD. This is a high priority for both agencies. We will ensure you receive a copy as soon as it has been approved for release.


	Can you send us a sample 17.703 waiver? 
	The waiver is a DoD/DPC requirement. More information can be found at: http://www.acq.osd.mil/dpap/cpic/cp/interagency_acquisition.html.  A copy of the waiver delegation is attached. 




	Can you send us our MIPR back?
	Please submit a request with the MIPR number and amount to acquisitions@psc.hhs.gov.


	What other alternatives are available?
	We highly recommend you contact your local contracting office for support. 
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